הרבה מטיילים שמגיעים לאוסטרליה מעדיפים לקנות רכב, להתנייד איתו במהלך הטיול ולמכור אותו כשחוזרים.לשיטת התניידות זו יש מספר יתרונות שגורמים ליותר ויותר מטיילים ללכת עליה:
א. גמישות במקומות שרוצים להגיע אליהם. לדוגמא, אם תחליטו שאתם מתניידים עם תחבורה ציבורית, סביר להניח שתהיו פחות גמישים להגיע גם למקומות קצת פחות מוכרים שאוטובוסים לא יכלו להגיע אליהם.
ב. בדרך כלל, מטיילים שקונים רכב בונים בתוכו מיטה, או קונים רכב עם מיטה בנויה מראש וכך יש להם את האפשרות לישון בכל מקום שהם רוצים מבלי דאגות של מציאת הוסטלים טובים וכ’ו.
ג. כאשר מצליחים למכור את הרכב כשמסיימים את הטיול, זאת יוצאת השקעה יותר חסכונים מאשר השכרת רכב מאחר והכסף שהושקע על רכב חוזר בחזרה.
עם זאת, יש גם חסרונות בקניית רכב מאשר בהשכרה או התניידות בתחבורה ציבורית:
א. אם מחליטים שקונים רכב, יש לקחת בחשבון שהקנייה תקח בין שבוע וחצי לשבועיים עד שקונים, וכנ”ל גם לגבי מכירה. יש לפנות זמן לבירוקרטיה שמסביב לזה, וגם למצוא רכב שמוצא חן בעיניכם, ולבסוף למצוא קונה.
ב. עלול לכלול הרבה הוצאות וזמן מושקע של תחזוקת הרכב.
במידה והחלטתם שאתם הולכים על האופציה של לקנות רכב באוסטרליה, ישנם כמה מושגים שצריכים לדעת:
א. רישיון רכב – Rego (registration): רג’ו הינו רישום של הרכב תחת סטייט כלשהו (לרב הסטייט בו נקנה הרכב), כדי שיהיה חוקי לנהוג עליו באוסטרליה. במידה ולרכב אין רג’ו, יש לעבור תהליך מסובך ומורכב ולכן עדיף לקנות רכב עם רג’ו מראש. כאשר יש צורך לחדש את הרג’ו, החידוש תקף ל1/3/6/12 חודשים. החידוש אינו זול ולכן כדאי לקנות רכב עם רג’ו לתקופה ארוכה.
ב. בדיקת בטיחות לרכב – RWC (Road Worthy): באוסטרליה, כמו במדינת ישראל, כל רכב חייב לעבור בדיקת תקינות פעם בשנה על מנת לוודא כי הרכב בטוח לנהיגה. את הבדיקה יש לעשות אצל מוסכניק, ועליו לתקן ברכב את כל התקלות לפי הסטייט בו אתם נמצאים. כדאי מאוד לפני שהולכים למוסך מסויים כי הוא אמין, כדי שלא יחייב אתכם על תיקונים מיותרים. רב המקרים, הקונה צריך לבדוק ל-RWC, אלא אם המוכר החליט לעשות על דעת עצמו.
ג. לכל סטייט יש את החוקים שלו לגבי קניית רכב, בין אם זה סוג הבדיקות שצריך לעשות, תוקף רג’ו וכ’ו. לכן, כדאי לוודא מרא על הכללים של הסטייט שאתם מתכננים לקנות בו רכב.
אחרי שהבנתם את העובדות הכלליות שצריך לדעת לפני שקונים רכב באוסטרליה, ואחרי שיצרתם קשר עם מישהו שבדיוק מעוניין לקנות את הרכב שלו (יפורט בהמשך איפה ניתן למצוא מוכרים/קונים), תצטרכו לעשות את השלבים הבאים על מנת לקנות רכב:
א. בדיקה עצמית של הרכב
כאשר אתם נפגשים לראשונה עם המוכר, כדאי לבדוק את הרכב בעצמכם:
- בדיקה חיצונית של הרכב – לראות שאין דפיקה משמעותית או מחשידה על הרכב.
- בדיקת שמן מים.
- נסיעת מבחן עם הרכב – לוודא שחווית הנסיעה סך הכל עוברת חלק ושאין תקלות כמו ברקסים חלשים, רעידות של הרכב (גם במהירויות גבוהות), נזילה, ענני עשן וכ’ו.
- צמיגים – לוודא כי יש אוויר, לא שחוקים מדי ושיש גלגל רזרבי וג’ק.
- לשאול את המוכר פרטים על הרכב כמו מתי בפעם האחרונה ראה מוסך ולמה, ולבקש לראות ספר רכב.
- בדיקה על הרקע של הרכב:
א) בדיקת דו”חות של הרכב באתר של כל סטייט (למשל של ויקטוריה באתר https://online.fines.vic.gov.au/).
ב) בדיקת לוחית רישוי – לוודא כי אין חובות על הרכב, לא גנוב וכ’ו (ניתן לבדוק באתר https://www.ppsr.gov.au/searching/do-used-car-or-vehicle-search בעלות של 10$).
ב. בדיקה יותר מעמיקה של הרכב
- בדיקת הרכב במוסך – לא חובה אבל מאוד מומלץ! בדיקה כללית של מצב הרכב במוסך תעלה לכם בסביבות 50-100$ אוסטרלי וכך תדעו שהרכב שאתם קונים הוא באמת כשיר לנהיגה. לפני שהולכים למוסך כלשהו, כדאי לוודא מראש שמדובר במוסך אמין.
- בדיקת הרג’ו וה-RWC של הרכב, ולחדש אם צריך (יש לקחת בחשבון שגם התהליך הזה יעלה לכם כסף).
ג. העברת בעלות
- אם אתם נמצאים בויקטוריה/ניו סאוט’ וולס/קווינסלנד/טזמניה/הטריטויה הצפונית, תצטרכו להחליף בעלות במשרד הרישוי ושם גם ישנו לכם את לוחית הרישוי ללוחית של אותו סטייט (אלא אם הרכב שלכם מווסט אוסטרליה).
- במידה ואתם בווסט אוסטרליה או שהרכב שלכם מווסט אוטרליה, תצטרכו לשלוח טפסים של העברה בעלות לווסט אוסטרליה (וכך אין צורך לשנות את לוחית הרישוי לא משנה באיזה סטייט אתם נמצאים).
- קישור לטפסים הדרושים: https://www.transport.wa.gov.au/licensing/buy-a-vehicle-transfer-licence.asp
- בסאוט’ אוסטרליה ההעברה מתבצעת ב-Servic SA.
# אחרי שקונים רכב, מומלץ לשעות ביטוח נוסף מחברה חיצונית.
אחרי שעברתם את כל התהליכים הללו, מגיע לכם מזל טוב – יש לכם רכב! רק צריכים לשים לב שמודעים לחוקים האוסטרלים על הכביש ושלא עוברים אותם.
רשימה של מקומות שניתן לחפש מוכר/או לפרסם מכירת רכב:
- קבוצות פייסבוק: BCA- backpacker cars Australia, Backpacker cars Australia, Backpacker Australia car sale
- אתרים: https://www.gumtree.com/, http://www.carmarket.com.au/